Soorten koffie zijn er in overvloed. Gedacht kan worden aan zo 'n zestig verschillende soorten.

Twee daarvan zijn het belangrijkst en worden het meest gebruikt: de Arabica en de Robusta bonen.Bekende landen van herkomst zijn o.a.: Colombia,Costa Rica, Guatamala, Kenia en Ethiopië. Al deze landen leveren koffiebonen met een verschillende smaak en kwaliteit. Zo heeft de Costa Rica boon een herkenbare licht nootachtige nasmaak en hebben de bonen uit Ethiopië een bijna chocolade achtige smaak.

 

 

  
 

Koffiebonen groeien aan struiken. Een koffieplant heeft drie jaar nodig voordat hij begint te bloeien. Na de bloei komen er bessen aan de plant met elk twee koffiebonen. De bessen worden met de hand geplukt en daarna gewassen. Dan gaan ze in een machine waarmee de schil en het vruchtvlees er af worden gehaald. De bonen die overblijven worden vergist en nog eens gewassen en gedroogd. In een pelmachine gaat het vlies eraf .en daarna worden de groene bonen in grote jute balen van zestig of zeventig kilo verpakt.
  
 

 

 

Arabica koffie vormt circa 70% van de wereldproductie. Officieel is haar volledige naam Coffea Arabica Linnaeus, vernoemd naar de botanicus die de koffieplant in 1753 voor het eerst wetenschappelijk classificeert. Hij gaf het die naam omdat hij in de veronderstelling was dat koffie in Arabië groeide. Arabica groeit op grote hoogte (ca. 1000-2000 m), vooral in Zuid- en Midden-Amerika. Ongebrande arabicabonen hebben een ronde vormen en lopen vaak spits toe. Ze hebben een geelachtige tot groen- / blauwgrijze kleur.

De Arabicabonen kenmerken zich door een

Zachte en volle smaak en leveren een

Uitstekende kwaliteit.

 

  
 

De groene bonen worden in grote jute balen van zestig of zeventig kilo verpakt en in grote containers worden ze naar Nederland verscheept.
  
 

 

 

De koffie wordt ‘ruwe’ koffie genoemd. Nadat de koffiebonen zijn aangeleverd moeten deze worden omgezet in bonen die bruikbaar zijn om het male en zetten van koffie. Dit proces wordt het koffiebranden genoemd. Het branden van de koffie is een vak apart. Dit eenzame beroep wordt slechts door enkele uitgeoefend.  Achter het branden gaat een eeuwenlange traditie en ervaring schuil. De branders keuren, proeven en bewaken het proces van begin tot eind. Op deze manier halen zij het maximale aroma en de optimale smaak uit de boon. Onze koffiebranderij wordt al bijna een eeuw op ambachtelijke wijze koffie gebrand. In combinatie met de kennis en ervaring van de meesterbrander kunnen wij u een koffie- advies op maat geven.
 

  
 

 

Vandaag besteld en in dezelfde week gebrand, verpakt en bezorgd.